Het lijkt toch net een droom: een eigen webwinkel beginnen, eigen baas zijn, flexibele werktijden (en werkplekken) en ook geen torenhoge kosten hebben. Het opzetten van een webshop zelf is dan ook helemaal niet moeilijk. Het onderhouden daarvan is een ander verhaal en het lukt niet iedereen om een goed lopende webwinkel te krijgen. Momenteel zijn er bijvoorbeeld tienduizenden online winkels van Nederlandse bodem. Om te zorgen dat het u ook lukt om tussen al die duizenden shops te komen en er tussenuit te springen – hebben we een aantal bruikbare tips.
Eigen webwinkel? Begin met een plan
Wilt u ook een eigen webwinkel beginnen? Dan is het slim om eerst het een en ander op papier te zetten. Een plan van aanpak. U weet vast al welke producten u wilt gaan verkopen. En – mits niet zelfgemaakte – wellicht heeft u al adressen van leveranciers waar u uw aanbod wilt inkopen. Houd daarna ook rekening met de volgende punten:
- Wees bekend met juridische regels rondom online winkels
- Bedenk en formuleer wat uw webshop speciaal en uniek maakt
- Ken uw doelgroep
- Weet wat u nodig heeft om orders te verwerken en in te pakken
- Kies een verzenddienst
Kies een domeinnaam voor uw webshop
Bij iedere website of webshop hoort een eigen unieke domeinnaam. Een domeinnaam (of domein) is het adres (URL) op het internet. Wanneer u een eigen domeinnaam hebt, zijn alle pagina’s en content daarop echt van uzelf. Dat merken de zoekmachines als Google ook en daarmee is uw shop al veel relevanter voor uw bezoekers. U kunt er ook voor kiezen om het zoekwoord waarop u gevonden wilt worden te verwerken in de domeinnaam. Maar dat hoeft niet. Bedenk dus goed wat de naam van uw webwinkel – en dus ook het domeinnaam – gaat worden. Het is vervolgens uw online identiteit, uw merk en dat oogt professioneel.
Wat maakt een succesvolle webshop?
U heeft alles goed uitgedacht. Tijd om te starten. Maar wat bepaalt nou eigenlijk dat een webshop succesvol gaat worden? Wanneer u een eigen webwinkel gaat beginnen, let dan goed op welk CMS (webwinkelsoftware) u kiest. Dit is namelijk van groot belang voor de gebruiksvriendelijkheid. En die gebruiksvriendelijkheid is dan weer het belangrijkste aan een succesvolle webshop / website. In dit CMS beheert u de producten, de bestellingen, uw klanten en alle overige onderdelen die u in uw webshop wilt hebben.
Er zijn verschillende partijen op de markt wat betreft het CMS. De een is goedkoop, maar biedt wellicht niet alle functies die u nu en later nodig gaat hebben. De ander is wat duurder, maar biedt wel veel meer gemak en de onderdelen die belangrijk zijn voor een goed lopende shop. Daarbij is programmeerkennis niet altijd nodig.
Eigen webwinkel beginnen met hulp van ontwikkelaars
Of u al dan niet programmeerkennis hebt of wilt hebben – het is altijd aan te raden om wel een ontwikkelaar in de arm te nemen. Zij kunnen voor u een op maat gemaakte webwinkel opzetten en weten precies wat er moet gebeuren om een succesvolle webshop te krijgen. En ook zonder dat u enige kennis en kunde van programmeren heeft, kunt u nog altijd de shop zelf beheren. Want naast dat de webwinkel voor uw bezoekers gebruiksvriendelijk moet zijn, is het ook handig dat het gebruiksvriendelijk voor uzelf is.
Neem dus gerust contact op met een ontwikkelaar voor u een eigen webwinkel gaat beginnen, en bekijk samen de mogelijkheden. Dat kost nu even veel tijd en geduld, maar daarvoor bent u later uzelf dankbaar.